Tuntutlah ilmu hingga sampai ke Batu Pahat…

Kisah bermula bila aku perasan status kenalan aku kat FB (Razali) yang kata ade 1 seat masih kosong untu Workshop Editing drp Shazlishots.

Disebabkan aku ni sekarang tgh cuba nak dapat angin baru dr segi idea, komposisi, angle dan editing…so, aku pon buzz Razali aka Ayie kalau aku leh join…bayaran pon RM200 je yang mana aku rasa munasabah. Alhamdulillah, dapat la join cumanya aku kena travel la sampai ke Parit Raja, Batu Pahat tuh.. Aku amik keputusan untuk naik keretapi sebab dah gian nak travel style backpackers neh.. Jumaat tuh kul 8 malam, aku park keta kat Terminal Putra pastu naik LRT ke KL Sentral. Train bertolak kul 10.30 malam dan aku turun kat stesen Kluang. Aku beli koc yang ade katil tuh, RM33 sehala..syok la pulak tido dalam ketapi nih.. kalau siang mesti lagi caya sbb leh layan view sambil baring. Train sampai kat Kluang kul 4.50 pagi..hari Sabtu.. Perrghh…aku penumpang tunggal kat stesen pagi tuh selain dari seorang mamat ni yang aku nampak mcm ‘homeless’ punya orang. Surau lak berkunci.. so, aku dok melepek je la tepi stesen sambil bukak laptop..layan movie “2012” … ditemani la 3-4 ekor nyamuk mungel yang riang menghisap darah.

Ngam pukul 7 pagi…warung “Kluang Rail Coffee” pon mula beroperasi. Yeahh, daripada malam tadi aku mengidam roti bakar dia tuh. “Dik, roti bakar satu set..dgn teh tarik”. Bila order sampai, aku start terpikir…satu dunia dtg sini nak rasa kopi dia..ko leh bantai order teh tarik..huhu… kesimpulan dia, “Dik, tambah lagi satu set…dgn kopi ‘O’ eh..” disusuli dengan nasik lemak bungkus dan karipap…breakfast aku sangat indah pagi Sabtu tu. Sambil dok layan uncle India sorang ni borak..dia keje kat majlis daerah…mmg anak jati Kluang..so borak la psl sejarah warung ni sikit. Tgh syok borak, Along dgn Bob sampai… 2 photographer yg akan join kelas tu jugak nanti..aku tumpang diaorng ke Parit Raja. Syok la naik Hilux…sambil test 7D kepunyaan Along.. selamba dia biar gantung 7D dia dalam keta masa breakfast td.. kalau kat KL tuh…harussss

Layan sikit dulu..kira gambar 1st set🙂

Sampai Ayer Hitam, sume dah tunggu termasuk la brader Shazli sekali.. terus gerak ke Empangan Tasik Machap.. layan outdoor shoot dgn sorang model nih..Scha nama dia… kami pon berebut angle sebab gambar2 ni nanti nak pakai mase kelas editing. aku sorang yang ade bawak reflector, so sambil shoot sambil buat amal..memegang reflector..hehe. Dah puas shoot, gerak terus ke Parit Raja untuk masuk kelas editing kat Pusat Komputer Gizmo.. modul kelas…nanti leh tanya trainer sendiri eh🙂
Point aku, kelas yang bagus..fasiliti memuaskan..makan cukup…x rushing…senang kate elok la..aku pon dapat la tambah kengkawan dan ilmu yg aku rasa sangat membantu aku nanti.. Aku memang dahaga ilmu sekarang nih…ade sape lagi nak curahkan ilmu..??

Balik KL naik bas kul 8 drp Ayer Hitam. Tumpang Ayie .. ade ‘akak’ ni naik bas sekali dgn aku..sbb Ahad nk kena naik flight balik Sarawak kul 7 pagi. Salute… datang jauh2 nak menuntut ilmu… disebabkan dia cikgu, aku doakan semangat dia meresap kat anak2 murid dia gak… aku puji ikhlas ni tau…bukan sebab dia panggil aku ‘adik’ mula2 walaupun kitaorg sebaya..hahahaha.

Terima kasih la buat semua yang terlibat.. ade mase jumpa lagi…untuk ayie dan tunang…insyaAllah, kalau takde aral..aku sampai sana lagi.. bulan 3 eh..

Ok la eh..set ke 2 pulak hasil selepas kelas..ok ke ek? Boleh la kot…

  
Mohd Fairus Aris

Psstt : Isskk, monitor opis aku ni yg gelap ke aku yang edit gelap neh?? Semalam aku edit mcm ok jek.. Konpius2…

This entry was posted in outdoor & recreation, personal and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Tuntutlah ilmu hingga sampai ke Batu Pahat…

  1. cik tun says:

    workshop yg mberi byk manfaat pada abang n hasil kerja abang..sangat suke hasilnye:))
    tahniah sayang:*
    tahniah n terima kasih jgak pada pihak pganjur dan pengajar:)

  2. mior says:

    Apai, best giler breakfast awal pagi kat kluang rail coffee🙂.

  3. johnlabu says:

    dahaga….?ye ke dahaga ilmu nie……ke….

    p/s : kimsalam kt model…

  4. shazlishots says:

    Salam ..Apai…
    terima kasih kerana menghadiri kelas saya…walaupon brightness nampak agak low..tp cantik..fav pic n color tone saya ialah pic Sya Rawks yg last skali..

  5. johnlabu says:

    aku malas arr nk wat fb…kang aku asyik wat kije lain je kang…ko kimsalam je la….

  6. johnlabu says:

    walillah xcaya dr sendiri…ahhh,xnk wat…xnk wat…xnk wat….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s