Outdoor : Pulau Jemor

Minggu lepas, office mate aku ajak layan trip mancing.. Mmg sbb aku perlukan short trip utk bebaskan ‘minda’ ni sikit… sbb skg ni tgh proses siapkan album mmbr aku Rozaidi tuh.. yg Wawa nya baru jek lepas siap..dah antar print..tggu sampai je. Dipendekkan cerita, aku join la sbb dia stay1 malam jek kat pulau..awal pagi Jumaat dah kuar balik. Pulau Jemor ni milik UNISEL… kot ade ape nk kaji pasal marin, diaorg dtg sini la. Kecik je pulau dia..tapi ade la temput berteduh..sumber air bersih sume. Coverage telefon pon ok. Tapi sumber cahaya tarak..so bawak la torchlight ke..lantern ke..ape2 yg patut la. Tapi pemancing2 tegar ni bese, bwk lampu sekadar perlu jek.. pakai bila time nk pasang umpan dan sebagainya.

Naik bot dari jeti nelayan kat Kg.Jeram..Sebelah jeti tu ade gak restoran seafood..member aku kata murah. Tempat ni kira jalan dalam nak ke Perak..lalu la tempat tgk kelip2 Kg Kuantan tuh.. drp Klang nk ke sini ade la dlm 30-40 minit… Kalau korang google, jgn konpius sbb ade lagi satu Pulau Jemur tp kat Riau sana.

Kejap jek naik bot..dlm 10-15 minit dah sampai pulau. Sorang bayar dalam RM16 return. Ade 2 orang tekong jek expert nk bwk masuk pulau ni dan salah sorang dia, Wak Din.. Kitaorg panggil Captain Crooke. Kalo korang pegi, bwk la satu bekas yg selamat untuk makanan sebab bila malam..’Cik Ti’ leh tahan banyak bawah kolong2 tue.. Stok roti aku ‘selamat’ dihongesnya.

Port mancing yg best memang kat area jeti arr..tapi kalau lambat sampai…penuh dah. So, redah la kat tepi2 pulau tuh. Aku baling joran sekali jek..sangkut kat batu…terus malas.. :p
Member lain pon umpan habis, so pagi2 Subuh tu..gerak balik KL.

Ok la eh..layan gambau la sikit… kira entri iklan sebelum ade entri wedding minggu2 akan datang ni..
21hb ade shoot nikah kat Subang…27 dgn 28hb lak, kat Rantau, Negeri Sembilan..sape nk join???

  
Mohd Fairus Aris

This entry was posted in outdoor & recreation and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Outdoor : Pulau Jemor

  1. johnlabu says:

    ko xmancing ke pai…?ko kencing kuat ler…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s