Apai & Cik Tun pegi bercuti…

Ok, kita break kejap pasal entri wedding eh.

Kali ni aku just nak share kisah percutian aku. Kan bulan 6 ari tuh aku sibuk, kira tiap2 minggu ade event nak kena cover, x kira kerja hakiki aku lagi…tapi Alhamdulillah la, sume tu rezeki kan. Kebetulan pulak Cik Tun ade balik cuti 2 minggu kan, so untuk kami yang selalu berjauhan ni, tempoh tu kena la dihabiskan sebaik mungkin. Bos aku pulak, punya la bagus..suh aku apply cuti panjang..sebab cuti terkumpul aku banyak sangat.hehe🙂

Alkisahnya, lepas abis majlis kawen adik aku..kami plan ke Penang. Cik Tun nak ajak wat trip jalan-jalan carik makan. Masa dia kat sana lagi dia dah cakap hajat dia ni…so, ari Khamis bersamaan 1hb Julai (birthday saya ye), kami berempat berangkat sebijik keta menuju ke utara. Berempat?? sebab ayah & emak Cik Tun pon join sekali, tak manis la kalau pegi berdua jek kan. Aku singgah kat Hentian R&R Bukit Gantang sebab nak layan makan buah..ni kira dah start la trip makan2 ni..hehe. Jambu batu, mata kucing, manggga , betik jadi santapan awal kitaorg sebelum perjalanan ke Penang diteruskan.

Sampai Penang dalam kul 2 lebih kot, so terus shoot ke Balik Pulau..kami pekena Laksa Janggus. Boleh tahan la..tapi dia punya nasi putih dgn kari ikan lagi power kot..kena pulak dengan goreng pisang tabur bijan. Minum pulak air buah pala..huiii, terangkat. Agak dah kenyang, kami pon gerak ke Batu Ferringhi sebab nak check-in. Tapi sempat la singgah kat tepi2 jalan Balik Pulau tuh untuk melayan durian. Mahal gak durian kat sana..sekilo sampai 12 hengget, ke dia nak pow sebab nampak kitaorg drp KL. Bior le, kira rezeki apek tuh..yang aku tau, durian Balik Pulau memang terbaekk.

Makan kat kedai jek..x sanggup nak tapau durian bwk masuk keta oo..hehe. Jalan bukit2 kat Balik Pulau tu scary gak, tapi baru aku tau..ade air terjun rupanya kat Penang… Masa sampai Batu Ferringhi, melilau la kejap sebab nak carik hotel yang agak2 bajet. Lepas check-in kat Hotel Sri Sayang, sempat la lelap jap lepaskan penat. Sebab trip ni untuk 1 hari 1 malam jek, kami x nak buang masa banyak kat hotel la. Lepas Maghrib, kuar lepak makan pasembor kat Padang Kota. Makan sket sebab x nak kenyang sangat. Sebab apa? Sebabnya, kami pegi layan nasi kandaq Beratoq lak pastu.. yang sebelah Masjid Kapitan Keling tuh.. kedai pon start bukak kul 10, so kami sampai 9 lebih..tu pon dah jadik orang ketiga yang beratoq. Leh tahan la… tapi ramai yang cakap ade tempat lagi power kalau nk layan nasi kandaq.

Drp info yg aku dpt melalu mmbr kat FB, aku terus gerak carik kedai makan yang masuk kategori ‘Beratoq’ gak..cuma ramai orang luar tak tau lagi kot.. Kat flat Taman Sri Damai, Jelutong. Lauk dia best2..pastu pakai nasi tomato.. ayah dgn mak Cik Tun yg dah pewai tu terpaksa jek la ikut rentak kami..dan tewas gak la dengan sebungkus nasi🙂

Kedai dia start bukak kul 12. Uisshh, pon ramai gak yang beratoq mlm2 buta ni..ari bese lak tuh. Sempoi baq hang (sempoi habaq hang) !!!! Kepenatan dan kekenyangan, kami pon balik hotel untuk membuta.
Esok paginya, misi untuk carik sarapan lak, kalau ikut plan..kat Taman ape ntah nama tempat tu, lupa lak aku. Tapi sebab jauh, kitaorg nk carik yg dekat2 la konon..last2 sesat sampai town. Abis breakfast roti canai dgn teh tarik, kitaorg pi Jalan Chowrasta..shopping jeruk dgn buah pala.. Nasib kami x baik sebab kedai Nasi Beriani Hameedia x bukak lak ari tuh, so kami jalan kaki jek pegi Restoran Line Clear…Glemer kedai nih, padahal kedai bese2 jek.. kombinasi nasi beriani dengan cendol memang sangat syahduu..huhu

Memang x sempat nak lapor pun, kitaorg singgah jap kat rumah P.Ramlee.. saja nak layan mood klasik🙂
Memang padat la trip kali ni..bukan tentatif jek padat..dengan perut2 sekali. Itu pun ade 2-3 tempat yg mmg x sempat nak singgah..so, maybe next year aku nak repeat trip camni..hehe

Kami gerak balik KL petang tuh jugak.and sampai KL dah malam.. panjang gak citer eh…
Hmmm, layan slide jek la eh..

eh jap, ade satu lagi percutian kami..ke Bandung, Indonesia. Tapi sebab ini trip 5 hari 4 malam, mau penat gak la nak bercerita kot…so korang leh layan slide kat sini..pastu cerita dia..masuk kat link blog bawah tu eh.. blog akak ipar Cik Tun ni..

http://ana-and-family.blogspot.com/

Ok,so aku skg dah gear up balik siapkan keje. aku pon cadang gak kat member2 lain untuk reward sket diri sendiri dgn percutian2 camni lepas penat bekerja. Dan lagi, ape lagi yang menggembirakan kita selain dapat menggembirakan orang yang kita sayang. Yang pasti, hujung tahun ni aku plan satu lagi trip..yeehooo🙂

  
Mohd Fairus Aris

This entry was posted in outdoor & recreation, personal. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s